Prezentowany artykuł jest dowodem owocnej współpracy z konstrukcjediy.pl
Nasiona Chia są doskonałym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, który wspomaga trawienie. Te bogate w przeciwutleniacze nasiona są również bogate w białko, mangan, magnez i kwasy tłuszczowe omega-3. Nie są one jednak pozbawione skutków ubocznych. Niektórzy ludzie mogą doświadczyć reakcji alergicznych na te nasiona, a inni mogą doświadczyć problemów trawiennych. Przed spożyciem nasion chia należy sprawdzić etykietę pod kątem wszelkich ostrzeżeń.
Nasiona chia nie są zalecane dla osób z alergiami lub problemami trawiennymi. Mogą one wywołać reakcję alergiczną, która może skutkować swędzeniem, wymiotami lub biegunką. Ponadto mogą wchodzić w interakcje z lekami na ciśnienie krwi lub cukrzycę.
Nasiona chia są najlepsze dla osób, które mogą je spożywać w jednej porcji. Można je wykorzystać w smoothie, puddingach lub dodać do sałatki. Nie są jednak najlepszym wyborem dla osób z dietą o niskiej zawartości błonnika. Nasiona chia powinny być spożywane z umiarem i nie należy spożywać ich więcej niż 2 łyżki stołowe dziennie.
Nasiona chia mogą obniżać ciśnienie krwi, ale mogą nie mieć żadnego wpływu na ryzyko chorób serca. Jedno z badań wykazało, że zmielone nasiona chia nie miały żadnego pozytywnego wpływu na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Tymczasem całe nasiona chia nie zmieniły poziomu kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi. W badaniu uzupełniającym oceniono osoby, które jadły dwie łyżki stołowe zmielonych nasion chia każdego dnia przez dziesięć tygodni. Pomimo tych ustaleń, strona internetowa Anutra nadal twierdzi, że nasiona chia mają znaczący wpływ na poziom cholesterolu, cukru we krwi i systemowe markery stanu zapalnego.
Nasiona chia są uważane za „żywność funkcjonalną”, ponieważ uważa się, że mają korzyści poza ich wartością odżywczą. Na przykład, mogą obniżyć poziom cholesterolu, poprawić zdrowie jelit i pomóc w kontrolowaniu wagi. Jednak nadal istnieje kilka pytań dotyczących nauki stojącej za tymi korzyściami.
Kwas fitynowy w nasionach chia wiąże minerały w przewodzie pokarmowym, uniemożliwiając ich wchłonięcie. Lektyny w nasionach chia są prozapalne, co może zwiększać ryzyko zachorowania na raka.
Ponadto nasiona chia mogą zwiększyć rozmiar przełyku, co może utrudniać przełykanie. Jest to szczególnie prawdziwe, jeśli masz refluks przełyku, dysfagię lub tkankę bliznowatą.
Moczenie nasion chia w wodzie przez kilka minut przed ich spożyciem może zapobiec zadławieniu. Strona Anutra przytacza również badania, w których stwierdzono, że nasiona chia obniżają poziom cholesterolu, cukru we krwi i ogólnoustrojowego stanu zapalnego.
Jednak ci, którzy mają problemy z trawieniem, takie jak IBS, powinni uważać na zawartość kalorii w nasionach chia. Podczas flare-upów powinny one ograniczyć spożycie nasion chia. Ważne jest również, aby unikać nasion chia podczas ciąży. Poza tym, nasiona chia mogą zakłócać działanie leków na ciśnienie krwi i cukrzycę.
Chociaż nasiona chia mają wysoką zawartość błonnika i przeciwutleniaczy, należy być świadomym możliwości wystąpienia skutków ubocznych. W literaturze naukowej odnotowano niewiele przypadków alergii na nasiona chia. Osoby, które mają anafilaksję lub inne alergie na rośliny z rodziny miętowej, powinny być szczególnie ostrożne wobec nasion chia.