Ten artykuł jest efektem naszych wspólnych wysiłków z e-poradniki24.pl
Woda morska ma znacznie wyższe stężenie soli niż woda słodka. Jej średnie stężenie wynosi około 3,5%. Jednak zmienia się ono w zależności od regionu i temperatury. Największe stężenie zasolenia występuje w średnich szerokościach geograficznych. Również szybkość parowania wody wpływa na ilość soli w wodzie morskiej.
Woda morska składa się głównie z dwóch rodzajów minerałów: sodu i chlorku. Mieszanka sodu i chlorku stanowi około 85 procent wszystkich jonów w oceanie. Inne jony, takie jak magnez i siarczan, są obecne w bardzo małych stężeniach. Większość soli w morzu pochodzi z lądu. Inne źródło soli znajduje się w kominkach hydrotermalnych na dnie oceanu.
Gdy pada deszcz, zbiera on sól z gleby i przynosi ją do rzek, skąd spływa do oceanu. Niektóre rzeki przenoszą do morza cztery miliardy ton rozpuszczonych soli rocznie. Jest to bardzo ważne źródło soli dla oceanu. Duża część zawartości soli w oceanie pochodzi z procesu wietrzenia, który polega na rozpadzie minerałów na lądzie.
Część wody w morzu jest rozpuszczana przez ciepło słońca. Następnie wyparowuje tworząc chmury. Podczas odparowywania pozostawia za sobą sól, która jest następnie wchłaniana przez organizmy morskie. Kiedy organizm umiera, sól jest uwalniana, aby kontynuować swoją podróż do morza.
Inne formy soli dostają się do morza z wybuchów wulkanów lub podwodnych gorących otworów. Oceany przez miliony lat nagromadziły dużo soli. W niektórych regionach jest nawet trzy razy więcej soli niż w innych częściach świata. Ponieważ morze jest tak masywne, nie jest jednolicie słone.
W epoce żagli, żaglowe okręty wojenne były wyposażone w aparaty destylacyjne. Statki te przewoziły duże załogi marynarzy i były wyposażone w galery. Każdy wylot wnosił skromną ilość soli. Po epoce żagli energochłonne procesy nie były dostępne. Mimo to, skumulowany efekt miliardów wyjść w ciągu tysiącleci zwiększył zasolenie morza.
Chociaż woda morska jest słona, niekoniecznie musi tak smakować. Woda deszczowa nie jest całkowicie słona, ze względu na ilość zawartej w niej wody. Woda słodka natomiast nie ma smaku soli. Z kolei woda w rzekach jest lekko kwaśna, ale zawarta w niej sól nie jest wyczuwalna. Mimo to istnieje wiele zwierząt, które przystosowały się do życia w obszarach o wysokim poziomie soli. Na przykład żółwie morskie usuwają nadmiar soli ze swoich ciał poprzez kanaliki łzowe.
Wreszcie, woda morska składa się z wielu rozpuszczonych jonów. Są one wykorzystywane przez wiele organizmów zamieszkujących ocean. W oceanie znajduje się ponad 3,5 miliona rozpuszczonych jonów. Jednym z tych jonów jest sód, który występuje w obfitości na powierzchni Ziemi. Sód jest głównym składnikiem soli w oceanie.
Sól jest ważna, ponieważ pomaga regulować płyn w komórce, co jest niezbędne dla funkcjonowania neuronów. Pomaga również utrzymać równowagę we wszechświecie.