Jak gotować z teksturowanym białkiem roślinnym

Jak gotować z teksturowanym białkiem roślinnym

Przedstawiamy materiał opracowany na zlecenie magentoporadnik.pl

Teksturowane białko roślinne (TVP) to odwodniony produkt z mąki sojowej, który jest wykonany tak, aby przypominał mięso. Można go wykorzystać na wiele sposobów. Jest to świetne rozwiązanie zarówno dla wegetarian, jak i wegan, ponieważ ma wysoką zawartość białka i niską zawartość tłuszczu. Możesz znaleźć TVP w wielu sklepach ze zdrową żywnością lub online. Choć nie jest to cudotwórca, może być bardzo wygodnym zamiennikiem mięsa.

Łatwo jest gotować z TVP. Generalnie wystarczy namoczyć ją w wodzie, aby zmiękła. Gdy jest już gotowa, możesz ją podsmażać, aby dodać jej smaku, lub ponownie uwodnić w aromatyzowanym bulionie. Na przykład, jeśli robisz Sloppy Joes, możesz namoczyć kawałki w bulionie o smaku wołowym. Możesz też przygotować pyszne curry. Pamiętaj tylko, aby szybko zamieszać ugotowaną mieszankę przed wyłączeniem ognia.

Najlepsze w TVP jest to, że jest to niedrogie źródło białka. Oprócz tego, że jest dobrym źródłem wapnia, zawiera również cynk, magnez i potas. W zależności od marki, którą kupujesz, możesz również uzyskać inne witaminy z grupy B. Jeśli martwisz się o swój niedobór żelaza, zawsze możesz poszukać marki niefortyfikowanej. Jednak nadal jest mądry, aby rozważyć uzyskanie wersji wzmocnionej.

Jak w przypadku każdego innego produktu spożywczego, istnieje wiele marek TVP do wyboru. Niektóre z nich są w wstępnie aromatyzowanych, gotowych do użycia pakietach, podczas gdy inne są bardziej DIY. Na szczęście, pozwala to na tworzenie przepisów TVP w dowolnym stylu, który chcesz. Niezależnie od tego, czy chcesz zachować prostotę, czy też nadać daniu swój własny, osobisty charakter, na pewno uda Ci się uzyskać smaczny rezultat.

Najważniejszą częścią gotowania z TVP jest wcześniejsze namoczenie jej. Kiedy będziesz gotowy do rozpoczęcia gotowania, możesz po prostu rozgrzać patelnię, wlać do niej TVP, a następnie pozostawić na kilka minut, aby wchłonęła wilgoć. Pamiętaj, aby trzymać patelnię na średnio-niskim ogniu, aby się nie przypaliła. Możesz również umieścić TVP w przykrytym pojemniku i umieścić go w chłodnym, suchym miejscu, aż będziesz gotowy do użycia. Następnie dobrze jest wymieszać ją z odrobiną koncentratu pomidorowego, kminu rzymskiego, chili w proszku i soli. Na koniec możesz dodać odrobinę soku z cytryny, aby nadać jej nieco więcej smaku.

Używanie teksturowanego białka roślinnego to prosty sposób na zaoszczędzenie pieniędzy i cieszenie się smacznym posiłkiem bez tłuszczu i kalorii, które towarzyszą tradycyjnym daniom na bazie mięsa. Niezależnie od tego, czy jesteś wegetarianinem stroniącym od mięsa, czy zdeklarowanym weganinem, będziesz zaskoczony tym, jak wiele radości może sprawić Ci gotowanie z TVP.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane